Ze zeggen dat om een keuken ruim en elegant te laten lijken, de muren in een lichte kleur moeten worden geschilderd. Daarom zijn tinten als wit, ecru of beige favoriet om ruimtes te verfraaien. De esthetiek wordt echter vaak verstoord zodra er vlekken verschijnen.
Wie zich bezighoudt met huishoudelijke taken, weet dat de keuken een werkplek is, waar tijdens het bereiden van voedsel tal van taken moeten worden uitgevoerd: koken, malen, bakken, snijden, en deze activiteiten laten hun sporen na in de vorm van kleine deeltjes die zich overal verspreiden.
In dat opzicht is vet, van alle soorten vlekken die in de keuken voorkomen, na verloop van tijd moeilijk te verwijderen, omdat het vaak sporen achterlaat op verf en andere afwerkingen zoals tegels.
Hoe verwijder je vetvlekken van de muur?
Om vlekken van de muren te verwijderen en de keuken altijd glanzend te houden, is natriumbicarbonaat de ideale bondgenoot, want met dit goedkope ingrediënt kun je allerlei mengsels met verschillende intensiteitsgraden bereiden.
Als je na het koken een vlek ontdekt, is dat het ideale moment om deze te verwijderen, want als je de vlek laat opdrogen, kan deze een spoor achterlaten in de verf. Deze vlekken kun je direct verwijderen met een spons met warm water en zeep.
Als de vlek blijft zitten, strooi dan bicarbonaat op de vlek en laat het poeder 20 minuten lang het vocht absorberen. Als het droog is, veeg je met een zachte borstel in cirkelvormige bewegingen de restanten van het bicarbonaat weg. Veeg ten slotte met een vochtige doek over het betreffende gebied.
Voor oude, hardnekkige vlekken kun je een mengsel maken met twee eenvoudige ingrediënten die je altijd in de keuken hebt staan.
Je hebt alleen bicarbonaat en witte azijn nodig. Meng een eetlepel bicarbonaat met een scheutje azijn, breng het mengsel aan op de vlek en wacht tot er een bruisende reactie ontstaat die elke vlek kan verwijderen.